Lysforurensning på NRK P1+

Fredag 18.desember skal det handle om lysforurensning på NRK P1+, når foreningene Bevar Mørket og Lyskultur møter Harald Stanghelle til samtale. Hva er lysforurensning? Og hvorfor er det så mange som engasjerer seg i dette nå?

Lysforurensing er enkelt forklart, lys på feil sted, på feil tidspunkt og i feil lysstyrke. Lysforurensing oppstår ved lite tilpassede lysanlegg og med lysarmaturer som har lite eller dårlig avskjerming eller som er rettet opp mot himmelen eller andre steder der lyset ikke trengs.

Belysningen i by, bygder og naturområder har mye å si for vår trivsel nattestid. Vi tør ferdes mer ute, på godt belyste veier med god oversikt over andre trafikanter. Vi kan nyte lekre fasader og hager eller skulpturer med elegant belysning. På hytta kan vi ha på utebelysning når vi kommer, så vi slipper å fomle i mørket etter nøkkelen eller snøskuffa.

Siden menneskenes begynnelse har vi vært opptatt av kunstig lys: Å forsterke og forbedre det. Nå viser det seg imidlertid at ubevisst og overdreven bruk av kunstig lys har mange utilsiktede konsekvenser. Ikke bare blir det vanskeligere å se stjernehimmelen, men også naturmangfold, dyr og menneskenes helse påvirkes negativt av lysforurensing. I dag bord 2/3 av oss nordmenn i områder hvor melkeveien, det lysfenomenet som forteller mest om vår plass i universitet, ikke lenger er synlig.

Vi vet at lysforurensing påvirker både insekter, planter, fugler og dyr og samspillet mellom arter i naturen. Som at opplyste strandpromenader får nyklekte havskilpadder til å legge kursen mot byen og ikke ut i havet. Insekter trekkes mot lys og flyr rundt og rundt til energireservene er brukt opp, eller de blir lett bytte for rovdyr som venter i lyssirkelen. Planter påvirkes også – de kan få for tidlig løvsprett eller forsinket bladfelling.

Lyset er også et signal for oss mennesker som forteller oss om det er dag eller natt, og regulerer vår døgnrytme. Helseproblemer hos mennesker er en kjent konsekvens av overdreven kunstig belysning, som søvnproblemer og depresjon. Det er også påvist økt risiko for brystkreft hos nattarbeidere.

Det fine med lysforurensing er at det er lett å gjøre noe med. Mye kan oppnås med enkle midler, som bedre design av utebelysning, valg av lyspærer og tidsstyring.

Og vi har alle en mulighet til å bidra, hjemme og på hytta. Vi kan være flinkere til å slå av utelyset om natten eller når vi drar fra hytta. Vi kan bytte ut kraftige lyspærer med mindre kraftige lyspærer, eller lyspærer med varmere lys som spres mindre i atmosfæren. Og vi kan installere tidsstyring og bevegelsessensorer slik at det kun lyser når vi trenger det. På denne måten bevarer vi det naturlige lyset, stjernehimmelen og ikke minste det naturlige mørket som naturen er så glad i!

Bli med når vi snakker om dette viktige temaet hos Stanghelle på fredag på NRK P1+ fredag 18.desember kl.12.30 – 14.00.

Vegard Lundby Rekaa, Astronom

Foreningen Bevar mørket (bevarmorket.no)